NOS Nieuws

'Maak onze sociale cohesie niet kapot'

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher

    Verslaggever

  • Marc-Robin Visscher / NOS
    Mevrouw Link woont 50 jaar in de Palmstraat. Rechts Tamar Stern
  • Marc-Robin Vissscher / NOS
    Van Rossem: geen zin in eindeloos geleuter
  • Marc-Robin Visscher / NOS
    De woningen zijn gebouwd in 1877

De kozijnen van een rij huizen in de Amsterdamse Jordaan zijn bijna helemaal doorgerot. Tamar Stern, voorzitter van de bewonerscommissie, laat zien wat er aan de woningen mankeert. Het is duidelijk, een opknapbeurt is nodig.

De woningen aan de Palmstraat dateren uit 1877. "Wij wonen hier al lang en met veel plezier", zegt Stern. "De woningcorporatie zou ons moeten steunen. Maar nee, ze willen ons eruit hebben."

Wat mag je van een woningcorporatie verwachten? Vanmiddag brengt de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties zijn bevindingen naar buiten.

Grondig

Corporatie Ymere, eigenaar van de huizen in de Palmstraat, zegt dat er funderingsproblemen zijn. De woningen moeten daarom worden gerenoveerd.

Ymere noemt zichzelf een "maatschappelijke onderneming die iets wil toevoegen aan de samenleving". Stern: "Wij hebben de straat zelf opgeknapt en bewoonbaar gemaakt. Er is een grote sociale cohesie, die kapot wordt gemaakt als Ymere ons uit huis zet."

Voor architectuurhistoricus Vincent van Rossem is dit een bekend verhaal. Hij woont ook in de Palmstraat, aan de overkant. "De corporatie wil het grondig aanpakken. De woningen moeten up-to-date zijn, zoals energie-neutraal. Maar de huurders zitten daar niet op te wachten."

Betalen

De bewoners willen hun lage huur houden en blijven zitten waar ze zitten, zegt Van Rossem. Hoe het verder moet? "Uiteindelijk wint de partij met de langste adem."

Het rapport van de enquêtecommissie bestaat uit vijf delen. "Die ga ik niet allemaal lezen", zegt Van Rossem: "Ik heb een ontzettende hekel aan dat eindeloze geleuter. Uit het onderzoek weten we dat er allemaal vreemde dingen zijn gebeurd."

Dat komt volgens Van Rossem omdat het financieren van volkshuisvesting erg ingewikkeld is. "Ik ben het met minister Blok eens dat de corporaties terug moeten naar hun kerntaken. Ik ben benieuwd hoe hij dat wil gaan betalen, want het huidige financieringsmodel heeft gefaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl