Nederland gaat met 51 landen automatisch belastinggegevens uitwisselen.
NOS Nieuws

Belastinggegevens vanaf 2017 grens over

De Nederlandse belastingbetaler kan vanaf september 2017 moeilijker de fiscus ontduiken of frauderen. Nederland gaat dan met 51 andere landen automatisch belastinggegevens uitwisselen.

De Nederlandse belastingdienst gaat gegevens van mogelijke buitenlandse belastingplichtigen doorsturen en ontvangt van de andere landen informatie over Nederlandse belastingbetalers die in het buitenland zitten.

Belastingontduiking

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft in Berlijn samen met 51 landen een verklaring ondertekend over automatische informatie-uitwisseling van de gegevens. De landen willen gezamenlijk belastingfraude en belastingontduiking aanpakken.

De gegevens die vanaf september 2017 over de grens bekend worden, gaan over het belastingjaar 2016. De belastinggegevens van eerdere jaren zijn niet beschikbaar in de Common Reporting Standard (CRS).

Bankgeheim

In Europees verband wordt al langer gepraat over het bestrijden van belastingontduiking. Sommige landen, zoals Luxemburg en Zwitserland, hebben bijvoorbeeld een bankgeheim. Luxemburg wisselt inmiddels wel informatie uit, Zwitserland vanaf 2018. Oostenrijk doet nog niet mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl