Een onderzoeksschip van Fugro
NOS Nieuws

Fugro fors onderuit op beurs

Bodemonderzoeker Fugro heeft veel last van de terugvallende vraag naar olie en gas. Het concern heeft voor de tweede keer in korte tijd een winstwaarschuwing afgegeven. Op de Amsterdamse AEX staat het aandeel de hele dag al ruim 20 procent in de min.

Fugro is voor driekwart van zijn omzet afhankelijk van ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt. Het bedrijf speurt de aardbodem af naar olie- en gasvelden, bijvoorbeeld in opdracht van oliemaatschappijen. Door de crisis is er minder vraag naar olie en gas en wordt Fugro dus ook minder ingezet om nieuwe voorraden op te sporen.

Instortende markt

Vlak nadat Fugro vorig jaar zijn groeiverwachtingen had gepresenteerd, stortte de markt in. "Nog geen twee maanden na de lancering van onze groeistrategie temperde het Franse Total als eerste grote oliemaatschappij zijn investeringsplannen", licht topman Paul van Riel toe in het Financieele Dagblad. "De rest ging er achteraan en daar hebben we de impact van gevoeld." Volgens Van Riel had Fugro dat niet kunnen zien aankomen.

Fugro denkt echter dat de vraag naar olie en gas op enig moment weer zal aantrekken. Daarbij hoop het bedrijf op de winning van olie en gas in zeer diep water. Dat is volgens onderzoekers goedkoper dan de winning van bijvoorbeeld schaliegas dat diep in gesteente wordt gewonnen.

Schuld

Volgens analisten dreigt de schuld van het bedrijf inmiddels te groot te worden. Maar volgens financieel topman Verhagen heeft dat ook te maken met eenmalige tegenvallers en komt Fugro de afspraken met de bank goed na.

Desondanks gaat Fugro verder snijden in de kosten om de winstgevendheid te vergroten. Ook zal het bedrijf dit jaar geen dividend uitkeren.

Het aandeel Fugro verloor afgelopen jaar bijna 60 procent van zijn waarde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl