De Russische Sacha heeft veel moeite een baan te vinden in Nederland
NOS Nieuws

Huwelijksmigrant heeft het zwaar

Huwelijksmigranten in Nederland zijn vaak werkloos en lopen meer risico om slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Vooral hoogopgeleide vrouwen gaan erop achteruit als ze naar Nederland komen. Ze vinden zelden een baan op hun eigen opleidingsniveau. Ook misstanden in het huwelijk komen vaker voor, zoals mishandeling, gedwongen isolement, achterlating en huwelijkse gevangenschap, schrijven de onderzoekers.

Ook constateert het SCP forse verschuivingen bij de landen waar de huwelijkskandidaten vandaan komen. Trouwde in 2001 nog bijna 60 procent van de Turkse Nederlanders met een huwelijksmigrant uit Turkije, in 2012 is dit gedaald tot 15 procent. Bij de Marokkaanse groep daalde dit van 55 procent in 2001 tot 17 procent in 2012.

Er komen meer dan twee keer zoveel vrouwen als mannen als huwelijksmigrant naar Nederland. De vrouwen komen tegenwoordig vooral uit de voormalige Sovjet-Unie, Thailand, Indonesië, China en Brazilië. Zoals bijvoorbeeld Sacha Swyatkyna. Zij trouwde vier jaar geleden met Jan Schuurman.

Taalprobleem

Ze vonden elkaar op een Russische datingsite. Jan was openhartig en niet aan de drank zoals haar vorige man. Sacha viel voor Jan en het gevoel was wederzijds. Ze trouwden en gingen in Nederland wonen. Vol goede moed begon Sacha aan de inburgeringscursus en leerde Nederlands. En toen ging ze op zoek naar een baan.

Huwelijksmigrant vaak werkloos

Ik ben hier zo afhankelijk als een kind.

Sacha Swyatkyna uit Rusland

Sacha had in Rusland gestudeerd en had daar ook een goede baan. Maar eenmaal in Nederland vindt ze, hoe ze ook probeert, geen werk. Zelfs voor schoonmaakwerk wordt ze afgewezen omdat ze de taal niet goed genoeg spreekt.

"Ik word depressief van het thuiszitten. Ik wil met mensen praten, dingen leren", zegt ze. Samen met Jan schreef ze 25 sollicitatiebrieven om, desnoods onbetaald, als stagiaire aan de slag te gaan. Allemaal zonder resultaat.

Afhankelijk

Sacha zou het andere Russische vrouwen niet aanraden om met een buitenlandse man te trouwen. Ze heeft nu geen werk en mist haar familie. Maar ze mist vooral haar onafhankelijkheid: "Ik ben hier zo afhankelijk als een kind."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl