NOS Nieuws

Raket op weg naar ISS ontploft

Raket ontploft kort na lancering

Een onbemande raket die een vrachtmodule naar het ruimtestation ISS zou brengen, is enkele seconden na de lancering ontploft. De Antares-raket van het bedrijf Orbital Sciences werd gelanceerd vanaf een commercieel lanceerplatform in de Amerikaanse staat Virginia.

Bij de ontploffing ontstond een enorme vuurbal op het complex. Niemand raakte gewond. Volgens NASA-woordvoerder Dan Huot was er geen personeel in de buurt. "Voor zover we weten wordt er niemand vermist en is iedereen ok."

Hoe groot de schade aan de lanceerinstallaties is, moet nog worden vastgesteld. Raketbouwer Orbital Sciences stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie, samen met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

In een persconferentie liet NASA-manager Bill Gerstenmeier weten dat de explosie geen grote gevolgen heeft voor de ISS-bemanning. "Er is genoeg voedsel aan boord. Er was geen vracht bij die van cruciaal belang is voor het station. De bemanning is niet in gevaar."

De raket zou aanvankelijk gisteren de ruimte ingaan. Toen werd de lancering uitgesteld vanwege een zeilboot die het eiland waarop de lanceerbasis staat te dicht naderde.

De Antares is een van de nieuwe commerciële raketten die de bevoorrading van het ISS over hebben genomen sinds het einde van het spaceshuttle-programma. Door commerciële ruimtevaartbedrijven in te huren, hoopt NASA kosten te besparen op het transport naar het ISS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl