NOS Nieuws

Meer bedrijven slachtoffer van afpersing

Bedrijven worden de laatste jaren vaker afgeperst, maar doen uit angst meestal geen aangifte. Dat schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij roept ondernemers op over hun angst heen te stappen en wel aangifte te doen. Zelf belooft hij bij de politie capaciteit vrij te maken voor de bestrijding van dit soort afpersers.

Ondernemers zijn vooral kwetsbaar voor protectie- en cyberafpersing. Protectieafpersing komt het meest voor in de horeca. Daar proberen motorbendes ondernemers te dwingen om 'beschermingsgeld' te betalen.

Bij cyberafpersing moeten ondernemers geld betalen aan hackers. Die dreigen anders gestolen bedrijfsgegevens openbaar of voor altijd onvindbaar te maken.

Bekenden

Opstelten wijst erop dat afpersing van bedrijven veel financieel en persoonlijk leed bij de slachtoffers veroorzaakt. Toch stappen die ldus ang niet altijd naar de politie, omdat ze bang zijn voor represailles of imagoschade.

Per jaar komen er zo'n 55 afpersingszaken van bedrijven bij de politie terecht. Gemiddeld elf keer per jaar komt het tot vervolging. Vaak zijn de verdachten bekenden van de ondernemer of het bedrijf, zoals zakenrelaties, ex-klanten en ex-werknemers. Eén op de tien ondernemers zegt de afgelopen vijf jaar te zijn afgeperst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl