De lancering van de Antares-raket werd op het laatste moment afgeblazen.
NOS Nieuws

Zeilboot verstoort lancering raket naar ISS

Een zeilboot heeft de lancering van een vrachtmodule naar het ruimtestation ISS verstoord. De boot voer de verboden zone rond het lanceercomplex op Wallops Island in de Amerikaanse staat Virginia binnen, op het moment dat het aftellen al was begonnen.

De aftelprocedure voor de Antares-raket met de Cygnus-vrachtmodule verliep aanvankelijk probleemloos. Ruim een uur voor de lancering kreeg de vluchtleiding de melding dat een boot in de wateren rond de lanceertoren was gesignaleerd. Dat gebeurt vaker, maar meestal lukt het om contact te maken en het vaartuig weg te sturen. Soms moet de kustwacht eraan te pas komen om het plaatselijke vaarverbod te handhaven.

Satellieten

Deze keer lukte het niet de stuurman van de boot tijdig te bereiken. Tien minuten voordat de Antares-raket in een wolk van rook en vuur de lucht in zou gaan, moest de vluchtleiding de aftelklok stilzetten. De zeilboot was even later, toen het lanceervenster definitief afliep, nog steeds niet ver genoeg weg.

De volgende mogelijkheid om de Cygnus-module te lanceren is vanavond om 23.22 uur. Het vrachtschip moet onder meer een aantal kleine satellieten naar het ruimtestation brengen, die later buiten het ISS zullen worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl