NOS Nieuws

IS zet gijzelaar in als 'verslaggever' in Kobani

 • YouTube
  De gegijzelde John Cantlie als 'verslaggever' in Kobani
 • Youtube
  In het filmpje wordt ook gebruik gemaakt van een drone
 • Youtube
  Het filmpje is professioneel gemonteerd
 • Youtube
  Cantlie wordt op meerdere plekken in de stad gefilmd

Terreurbeweging IS heeft een nieuwe video uitgegeven met een hoofdrol voor de Britse journalist John Cantlie. In de video is Cantlie te zien als 'verslaggever' in een stad waarvan hij zegt dat het Kobani is. IS en Koerdische strijders vechten al weken om Kobani.

De Koerden zeiden vorige week dat ze bezig zijn de stad te heroveren op IS. Maar in de video, die op YouTube is verschenen, vertelt een ontspannen ogende, informeel geklede Cantlie dat dat niet waar is. De ontvoerde Brit zegt dat delen van de stad nog steeds stevig in de handen zijn van de 'moedjahedien'. Met die naam duidt hij de strijders van IS aan. In het begin van de video wordt Kobani overigens aangeduid met de IS-naam Ayn al-Islam.

Er is hier in Kobani geen totale oorlog. De strijd is bijna voorbij.

John Cantlie in de IS video

Hoewel de video enkele keren onscherp is, valt op dat de montage professioneel is. Het ruim vijf minuten durende filmpje begint met luchtbeelden van Kobani die volgens een titel in beeld zijn opgenomen met een drone. Cantlie bekritiseert ook de westerse media. Die zijn volgens hem te veel op de hand van de Koerden en het Witte Huis, die bewust verkeerde informatie verspreiden.

Aan het eind van de video vertelt Cantlie dat de strijd in Kobani bijna voorbij is. "De moedjahedien kammen nu straat voor straat en huis voor huis uit. Je hoort nog af en toe wat geweervuur als gevolg van deze operatie. Maar anders dan de westerse media ons wil doen geloven is er hier geen totale oorlog, het is bijna voorbij. Zoals je hoort, is het erg rustig met nog af en toe wat schoten."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hij vertoont alle verschijnselen van iemand die zegt wat ze willen.

NOS-verslaggever Lex Runderkamp

NOS-verslaggever Lex Runderkamp waarschuwt ervoor om de 'observaties' van Cantlie niet serieus te nemen. Hij ziet "een gegijzelde aan het praten", mogelijk op instructie van Britse of Franse jihadstrijders van IS die weten hoe ze de westerse publieke opinie kunnen bespelen. "Hij vertoont alle verschijnselen van iemand die zegt wat ze willen."

Het is wel een slim filmpje, zegt Runderkamp. "Door te beginnen met een drone laten ze het westen zien: we zitten technisch op jullie niveau." Ook de vormgeving wijst erop dat er goed over is nagedacht: "Het oogt als een computergame, ze sluiten aan bij de westerse manier van kijken."

Eerdere video

De terreurgroep IS heeft sinds augustus vier westerse gijzelaars onthoofd: de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning.

Afgelopen zaterdag gaf IS ook al een video vrij met John Cantlie. Daarin vertelt hij dat gijzelaars die proberen te ontsnappen worden gewaterboard, "net zoals de Amerikanen moslimgevangenen waterboarden".

John Cantlie in oranje pak als verwijzing naar Guantanamo Bay

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl