Bram Som Ajax.nl

Zo af en toe duiken ze op in de voetbalwereld. Oud-hockeyers, ex-honkballers of voormalig volleyballers. Op sportcomplex De Toekomst loopt dit jaar een oud-atleet. In 2006 werd Bram Som Europees kampioen op de 800 meter, nu is hij sinds enkele maanden actief als performance-coach bij de jeugd van Ajax.

Som kwam bij Ajax via zijn oud-trainer Ruben Jongkind, hoofd talentontwikkeling in Amsterdam.

Hij is bij de club bezig met looptechniek, die volgens de atleet essentieel kan zijn in een voetbalwedstrijd. "Kun je een verdediger tweetienden sneller maken op dertig meter, wil dat uiteindelijk zeggen dat hij niet naast die aanvaller loopt of er iets achter, maar gewoon ervoor", legt de 34-jarige atleet uit.

Bram Som leert Ajax-jeugd beter lopen

Of de voetballertjes meteen wisten wie ze voor zich hadden, daar is Som niet zeker van. Maar in een tijdperk met Google en YouTube hebben ze dat zo opgezocht. "Dat doen ze meteen bij een nieuwe coach", weet Som. "Maar het zijn vooral de ouders die hun kinderen erop attent maken dat er een oud-Europees kampioen voor hen staat."

Zijn werk bij Ajax is geen fulltime bezigheid en Som heeft de atletiek nog niet helemaal vaarwel gezegd. Zo is hij regelmatig haas op grote (internationale) toernooien op de 800 en 1.500 meter. "Ik ben geen topsporter meer, maar nog wel atleet" , aldus Som. "Dit is eigenlijk een soort kers op de taart." 

De gouden EK-race van Bram Som Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame