"Strafzaken zouden vaker naar de rechter moeten"
NOS Nieuws

'Stel grens aan schikken van grote strafzaken'

De scheidend president van de Hoge Raad, Geert Corstens, vindt dat er grenzen moeten worden gesteld aan het aantal strafzaken waarbij wordt geschikt. Bij zware delicten zou de rechter altijd de bewijzen moeten toetsen, zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Het OM schikt strafzaken steeds vaker met een geldboete om een langslepende rechtszaak te voorkomen. Volgens Corstens worden zo steeds meer zaken weggehouden bij de rechter en dus ook uit de openbaarheid.

70 miljoen

Corstens vindt dat de rechter zich altijd zou moeten uitspreken over schikkingen waarbij een boete wordt opgelegd van enkele tienduizenden euro's of meer. "Als burger wil ik weten waarom er dergelijke hoge boetes worden opgelegd."

Als voorbeeld noemt Corstens de schikking in de Libor-affaire, waarbij de Rabobank een boete van 70 miljoen euro betaalde om een rechtszaak te voorkomen. Werknemers van de bank hadden de rentetarieven voor leningen gemanipuleerd. Volgens Corstens is het jammer dat dit soort grote zaken niet in de openbaarheid bij de rechter aan de orde komen.

Corstens neemt volgende maand afscheid als president van de Hoge Raad, hij heeft dan de maximale termijn van zes jaar bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl