Dijsselbloem (links) en Roemer
NOS Nieuws

Voorbehoud bij tevredenheid over stresstest

De Tweede Kamer heeft verheugd gereageerd op het nieuws dat de zeven belangrijkste Nederlandse banken de stresstest van de Europese Centrale Bank ruimschoots hebben doorstaan.

Volgens PvdA-Kamerlid Nijboer is dat vooral te danken aan het kabinetsbeleid om de financiële sector flink te hervormen. VVD-Kamerlid De Vries wijst in de eerste plaats op de rol die De Nederlandsche Bank heeft gespeeld bij het orde op zaken stellen bij de banken.

Ook bij oppositiepartij CDA overheerst tevredenheid. Toch constateert Kamerlid Van Hijum dat de hogere buffers die de banken nu noodgedwongen aanhouden ten koste zijn gegaan van de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Voor SP-leider Roemer was het geen verrassing dat de Nederlandse banken de stresstest hebben gehaald. Het grootste probleem ligt volgens hem op Europees en mondiaal niveau. In Buitenhof zei Roemer dat de bankiers niets geleerd hebben van de crisis en dat ze met hun hoge bonussen en salarissen zijn overgegaan tot de orde van de dag.

We moeten alert blijven op kwetsbaarheden.

Minister Dijsselbloem van Financiën

Minister Dijsselbloem sluit, ondanks de voldoende rapportcijfers voor de Nederlands banken, zijn ogen niet voor wat er nog mis is in de financiële sector. "We moeten alert blijven op de mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook het Europese bankenlandschap", staat in een verklaring van het ministerie van Financiën.

De Rabobank en ABN Amro zien in de uitkomst van de stresstest het bewijs dat hun beleid de laatste jaren goed is geweest.

ABN Amro en Rabobank zien hun sterke kapitaalpositie bevestigd, zo laten de banken weten. De stresstest zal geen invloed hebben op het jaarresultaat, staat in een verklaring van de bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl