Er worden zeven Nederlandse banken onderzocht waaronder ING, Rabobank, RBS, ABN Amro en SNS
NOS Nieuws

ECB: kleine aanpassingen voor Nederland

Het is niet louter goed nieuws voor de Nederlandse banken. Ze zijn weliswaar geslaagd voor de stresstest van de Europese Centrale Bank, maar bij de ECB in Frankfurt kijkt verslaggever Eva Wiessing voorbij de positieve uitkomst.

Alle zeven geslaagd, dat is toch goed nieuws?

"Het goede nieuws is dat ze echt stevig genoeg zijn om een crisis aan te kunnen. Het is niet zo dat er helemaal niets op de Nederlandse banken was aan te merken. De ECB heeft met duizenden specialisten gekeken naar alle bezittingen van de banken, naar alle leningen en hypotheken. En dan gaat het erom of die voor voldoende waarde in de boeken stonden."

En wat blijkt dan?

"Daar is wel wat op aan te merken, want de ECB heeft voor 2,8 miljard euro weggestreept. Door de strengere blik van de toezichthouders moet de kapitaalpositie van banken worden bijgesteld. Maar het is niet zo erg dat de banken daardoor een eventuele crisis niet aan zouden kunnen. Hun buffers gaan hierdoor wel flink omlaag, omgerekend bijna zes procent.

25 banken zijn niet door de test gekomen. Waar in Europa zitten de problemen vooral?

"Vooral weer in het zuiden van Europa. Cyprus, Griekenland, Portugal, Italië, maar ook België, Oostenrijk en zelfs in Duitsland. Dat was op zich wel verwacht, maar hier zijn dus banken die onvoldoende geld in kas hebben om bij een crisis door te kunnen. Die banken moeten echt hun reserves gaan aanvullen."

"Het is wel zo dat ze de afgelopen maanden, als we kijken naar de balans van eind vorig jaar, meer geld hebben binnengehaald. Het tekort was 25 miljard, nu is dat nog maar 10 miljard euro. Maar dat betekent wel dat 13 banken nog steeds een tekort hebben."

Moet er behalve het aanvullen van die reserves nog meer gebeuren met die banken?

"Die hebben twee weken de tijd om een plan van aanpak op te stellen. Ze hebben die cijfers al twee dagen in huis, dus ik neem aan dat ze heel hard aan het werk zijn voor zo'n plan. En daarna hebben ze zes tot negen maanden de gelegenheid om dat geld bij elkaar te schrapen. Maar ja, lukt dat niet, en bij sommige Griekse banken is dat erg waarschijnlijk, dan kan het best zo zijn dat die banken dicht moeten. Dan verliezen ze hun vergunning en worden klanten overgeheveld naar een andere bank."

'De ECB heeft heel wat geld weggestreept'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl