Een vernield huis in de omgeving van Donetsk
NOS Nieuws

Wie in Kiev wint, moet aan de bak

  • David Jan Godfroid

    Onze correspondent volgt de verkiezingen in Oekraïne.

  • David Jan Godfroid

    Onze correspondent volgt de verkiezingen in Oekraïne.

Terwijl de kanonnen bulderen in het oosten, Oekraïne door een bijna uitzichtloze economische crisis ploetert en er te weinig gas is om de winter door te komen, gaat het land zondag naar de stembus. Het worden essentiële verkiezingen, maar het is zeer de vraag of een nieuw parlement de problemen zal weten op te lossen.

Burgeroorlog

De burgeroorlog in de regio´s Donetsk en Loegansk springt het meest in het oog. Na de annexatie van de Krim door Rusland in maart braken daar ongeregeldheden uit. Pro-Russische demonstranten bezetten overheidsgebouwen en eisten aansluiting bij Rusland. Het conflict werd steeds grimmiger en ontaardde uiteindelijk in een rechtstreekse burgeroorlog die nog steeds woedt. Separatisten verklaarden zichzelf onafhankelijk.

Europa en de Verenigde Staten verwijten Rusland de separatisten militair te steunen, door levering van wapens en manschappen en zelfs door de inzet van Russische eenheden. Volgers de Navo is er net over de grens een Russische troepenmacht gestationeerd. Maar het Kremlin zegt juist dat Washington de problemen heeft veroorzaakt om een eind te maken aan de invloed van Rusland in Oekraïne.

De burgeroorlog is niet het enige probleem. Alleen met veel kunst en vliegwerk is Oekraïne er tot nu toe in geslaagd om niet failliet te gaan. Al vóór de revolutie van afgelopen februari was de economische situatie niet erg rooskleurig. Na acht maanden burgeroorlog lijkt de toestand hopeloos. De economie kan dit jaar met maar liefst 10 procent krimpen, burgers en bedrijven hebben geen greintje vertrouwen meer, sommige banken staan op het punt om te vallen.

Tot overmaat van ramp blokkeerde het parlement keer op keer economische hervormingsvoorstellen. Een steunpakket van 12 miljard euro van het IMF bracht in mei even wat lucht, maar in dat pakket is geen rekening gehouden met de enorme kosten van de burgeroorlog. En dan gaat het niet alleen om de wedde van de soldaten of de raketten die worden afgeschoten. Het oosten levert geen belastinginkomsten meer op, er wordt nauwelijks naar gas geboord, de kolenproductie is gehalveerd. Oekraïne heeft veel meer nodig om aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Gaskraan dicht

En dan is er nog het gebrek aan gas. Oekraïne drijft voor een belangrijk deel op gas uit Rusland, maar ruzie over schulden en prijs brachten de machtige oosterbuur er in juni toe de gaskraan dicht te draaien. Die gaat alleen weer open als Oekraïne van tevoren betaalt. Ondanks onderhandelingen op allerlei niveaus, waar ook de EU een rol in speelt, is er sindsdien geen kuub gas meer geleverd aan Oekraïne. De voorraden van Oekraïne zijn niet voldoende om de winter door te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl