Het gerestaureerde boekje van Levick
NOS Nieuws

IJs geeft boekje gedoemde poolexpeditie prijs

Het gerestaureerde boekje van Levick

Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben op de Zuidpool een notitieboekje gevonden van de legendarische expeditie van Robert F. Scott. Toen het ijs vorig jaar smolt kwam het boekje na ruim een eeuw tevoorschijn.

"Elk jaar als de sneeuw smelt, krijgen we stroompjes smeltwater. In een van de stroompjes zagen we een klompje dat er interessant uitzag. Toen ik beter keek, zag ik dat het een notitieboekje was", zegt de vinder, Lizzie Meek.

Gedoemd

Het boekje bleek eigendom te zijn geweest van fotograaf, bioloog en arts George Murray Levick. Hij had zijn naam in potlood op het schutblad gezet.

Levick maakte deel uit van de laatste reis van Scott. Hij was in 1911 naar Kaap Adere gestuurd voor onderzoek. Door slecht weer moest zijn team er noodgedwongen overwinteren in een ijsgrot, maar ieder lid van het team overleefde de beproeving.

Hij zal het vast gemist hebben.

Lizzie Meek

In het boekje hield Levick aantekeningen bij over de foto's die hij maakte, zoals het onderwerp en de belichtingstijd. Meek: "We weten niet hoe hij het boekje is kwijtgeraakt. Is het van een slee gevallen? Viel het uit zijn jas? Maar hij zal het vast gemist hebben."

Het boekje kwam niet ongeschonden uit het ijs. Doordat het was doordrenkt met smeltwater, kleefden pagina's aan elkaar. Bovendien was de kaft ervan grotendeels vergaan.

De restaurateur besloot het boekje uit de kaft te halen om de pagina's te scheiden. Dit maakte het ook makkelijk de pagina's te scannen voor verder onderzoek. Daarna werd het boek weer ingenaaid.

Het Antarctic Heritage Trust is blij met de vondst. "We vinden zelden objecten die zo persoonlijk zijn. Levicks naam staat erin en hij maakte handgeschreven aantekeningen. Dat is bijzonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl