Adam Maher
NOS Voetbal

Maher wil blijven lachen in Eindhoven

"Ik speel met meer vertrouwen en plezier." Het zijn de woorden van Adam Maher. PSV-trainer Phillip Cocu ziet dat ook en is verheugd dat de middenvelder eindelijk zijn draai in Eindhoven gevonden lijkt te hebben.

Toch kan Maher zijn spel nog meer verbeteren. Hij moet voor een langere periode zijn niveau halen. "Hij moet nu een bepalende speler worden, een heel seizoen lang."

Glimlach

Of dat lukt is nu nog niet te zeggen, maar het feit dat Maher weer met een glimlach op het veld staat is een goed teken. Die glimlach kwam dit voorjaar terug, toen Maher na een periode van enkele weken de knop heeft omgezet. In februari belandde hij op de bank, wat achteraf een goed leermoment was voor 21-jarige speler uit Diemen. Er volgden veel gesprekken met Cocu met een positief effect als gevolg.

"Ik heb wel invloed om hem gehad", zegt Cocu. "Niet alleen deze zomer, maar ook daarvoor al. Eigenlijk vanaf het moment dat hij ernaast kwam te staan vorig seizoen. Daarna is hij zijn vak op een andere manier gaan benaderen. Ik heb kunnen zien dat hij stapjes in de goede richting zet."

Maher scoorde dit seizoen al vijf keer in negen optredens en is nog maar twee doelpunten verwijderd van zijn persoonlijke record. In het seizoen 2012/2013 was hij zeven keer trefzeker voor AZ. Vorig seizoen stopte zijn productie bij PSV bij drie goals. Wat Maher nu anders doet dan in het mislukte eerste jaar bij PSV? Cocu heeft wel een paar voorbeelden.

Individueel programma

"Denk aan dingen als voeding. En hij pakt meer rust. Hij heeft een individueel programma en zijn functie en taak in het team zijn anders. Hij is er een stuk professioneler mee omgegaan."

Maher vormt nu een middenveld met Jorrit Hendrix en Andrès Guardado. Het loopt gesmeerd, maar wat als de bijna herstelde Georginio Wijnaldum terugkeert in de ploeg? Cocu: "Dat wordt geen probleem. Wijnaldum en Maher hebben al veel duels samengespeeld."

Maher zal geen andere rol krijgen als Wijnaldum, die ook aanvallend is ingesteld, zijn rentree maakt. "Dat zal voor beiden niet veranderen. Ze hebben ook de mogelijkheden om van positie te wisselen."

Adam Maher

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl