NOS Nieuws

Imtech in handen van banken

Banken grootaandeelaanhouder van Imtech

De koers van het aandeel van technische dienstverlener Imtech zakte vandaag naar een nieuw dieptepunt van 1 cent per aandeel. Een prijs die je zelden ziet op de beurs.

De afgelopen weken probeerde het geplaagde Imtech geld op te halen door miljarden nieuwe aandelen uit te geven. Dat geld heeft het bedrijf dringend nodig om overeind te blijven. Gisteren was de laatste dag dat beleggers konden instappen.

Banken de baas

Maar al waren de aandelen spotgoedkoop (1 cent per aandeel) - populair waren ze niet. Meer dan de helft van de aandelen werd niet verkocht. Noodgedwongen moesten de vier banken die het hele proces begeleiden de aandelen zelf opkopen. Voor 300 miljoen euro moesten ABN Amro, Commerzbank, Rabobank en ING de overgebleven stukken overnemen. Daarmee zijn de banken ineens grootaandeelhouder van Imtech. De banken zitten nu dubbel vast aan Imtech: ze leenden Imtech ook al grote sommen geld. En dat moeten ze ook nog terugkrijgen.

Verandert niets

Imtech had de verkoop van nieuwe aandelen zo geregeld dat alle aandelen gegarandeerd zouden worden verkocht - dat beloofden de banken. En daar is het bedrijf blij mee. "We hebben nu de 600 miljoen euro opgehaald die we nodig hadden voor onze nieuwe strategie", zegt topman Gerard van de Aast. Dat de banken nu de baas zijn, zal volgens hem weinig veranderen. Hij verwacht dan ook niet dat de banken Imtech, of onderdelen van Imtech in de verkoop doen.

Bij het bedrijf uit Gouda werken wereldwijd 23.000 mensen. Je komt ze vooral tegen op bouwplaatsen, want ze zijn gespecialiseerd in techniek, bekabeling bijvoorbeeld en ict-projecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl