Van de 7951 webshops die gestart zijn in 2012, is nog 56 procent actief
NOS Nieuws

Helft webshops stopt binnen twee jaar

Bijna de helft van de webwinkels die in 2012 zijn opgericht bestaat niet meer. Van de 7951 webshops die gestart zijn in 2012, is nog 56 procent actief.

Dat blijkt uit onderzoek van Creditsafe, een aanbieder van bedrijfs- en kredietinformatie, op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Uit die cijfers blijkt ook dat van de 10.088 webshops die in 2013 geopend zijn, er nu nog 7410 bestaan. Van de 7669 webshops die dit jaar gestart zijn, is nog 93 procent actief.

Het is heel makkelijk en relatief goedkoop om een webshop te beginnen. Maar het is moeilijk om het daarna goed te blijven doen.

Hoogleraar Kees Roodbergen

Het verbaast Kees Roodbergen niet. Roodbergen is hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van webwinkels. "Het is heel makkelijk en relatief goedkoop om een webshop te beginnen. Maar het is moeilijk om het daarna goed te blijven doen."

Volgens Roodbergen zijn er twee factoren die webwinkeliers vooral parten spelen. "Een webshop onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroep is enorm lastig. Daarnaast hebben consumenten torenhoge verwachtingen. Ze willen scherpe prijzen, een snelle levering en een perfecte service. Daar wordt bij de start van een webshop vaak niet goed over nagedacht."

Minder nieuwe webwinkels

Ondernemers lijken zich de laatste jaren wel iets beter bewust van de moeilijkheden van het runnen van een webwinkel. Er komen minder nieuwe webwinkels bij.

In 2013 steeg het aantal nieuwe webshops nog met ruim 26 procent in vergelijking met 2012. Maar het aantal opgerichte webshops is dit jaar niet meer toegenomen ten opzichte van 2013.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl