Het testen van een xtc-pil NOS

Een aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat het weer mogelijk wordt om drugs te laten testen op feesten en festivals. In ieder geval de PvdA, de SP, GroenLinks en D66 vinden het huidige zero-tolerancebeleid niet realistisch. De discussie over de testen laait weer op naar aanleiding van de drie doden bij het Amsterdam Dance Event. Op het evenement overleed nog een vierde bezoeker, maar daaraan zou geen drugsgebruik ten grondslag liggen.

De PvdA staat daarmee lijnrecht tegenover coalitiegenoot VVD. Volgens VVD-Kamerlid Rutte dragen de testen bij aan de "normalisatie van drugs". De PvdA vindt juist dat er een duidelijk signaal vanuit de drugstesten gaat. Een signaal van "weet waar je aan begint", aldus PvdA'er Rebel.

Opsporing

"Tegelijkertijd moeten we niet zo naïef zijn te denken dat alleen testen het gevaar wegnemen. Harddrugs zijn nooit zonder risico", stelt Rebel. Daarom moet er ook ingezet worden op het opsporen en aanpakken van XTC-handelaren en producenten.

D66-Kamerlid Bergkamp wil ook dat bezoekers hun pillen kunnen laten testen. "Zo kan je de verkeerde pillen eruit halen", zegt ze. Ze geeft toe dat daarmee niet alle slechte pillen worden opgespoord, maar het is wel veiliger dan nu.

De voorstanders pleiten ook voor meer preventie, bijvoorbeeld door goede voorlichting over drugsgebruik te geven.

Tegenstanders

Juist het feit dat niet alle foute pillen worden opgespoord zorgt voor "schijnveiligheid", stelt het CDA. Ook die partij is, net zoals de VVD, tegen het opnieuw invoeren van de testen.

Vrijwillige drugstesten waren gangbaar op veel feesten en festivals in de jaren 90. Ze werden verboden in 2002 door het eerste kabinet-Balkenende, omdat de testen drugsgebruik alleen maar zouden legitimeren. Tegelijkertijd werd ook drugsgebruik op festivals bij wet verboden. 

Moeten drugs weer getest kunnen worden?

STER reclame