Ravenscroft tijdens een optreden in Vredenburg in 1984
NOS Nieuws

Saxofonist van 'Baker Street' overleden

De Britse saxofonist Raphael Ravenscroft is op 60-jarige leeftijd overleden. Hij maakte in 1978 naam met zijn solo op het nummer Baker Street van Gerry Rafferty, dat een wereldhit werd.

De kenmerkende saxofoonsolo was tijdens de opnames toevallig tot stand gekomen. Het rifje was eigenlijk geschreven voor een gitaar, maar omdat de gitarist te laat was, mocht Ravenscroft het op zijn saxofoon proberen. Het bleek een schot in de roos.

Ongedekte cheque

Rijk is hij er niet van geworden. Naar verluidt kreeg Ravenscroft voor zijn bijdrage een cheque van 27 pond, die nog ongedekt bleek ook. Zanger Gerry Rafferty hield er heel wat meer aan over: in de laatste jaren van zijn leven ontving hij voor Baker Street jaarlijks nog 80.000 pond aan royalties. Rafferty overleed in 2011.

Ravenscroft bleef relatief onbekend, maar werkte wel samen met grote namen, zoals Pink Floyd, Abba en Marvin Gaye. Ook de laatste jaren was hij nog in de muziekwereld actief, onder meer als studiomuzikant voor Daft Punk en Duffy.

Vals

Op de wereldberoemde solo in Baker Street is Ravenscroft niet trots, zei hij in 2011 in een interview. De solo is volgens hem te laag geïntoneerd. "Ja, het is vals. Net genoeg om mij te irriteren."

Ravenscroft overleed afgelopen zondag, vermoedelijk door een hartaanval.

Ja, het is vals. Net genoeg om mij te irriteren.

Ravenscroft over zijn eigen solo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl