Een clusterbom in een veld in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

'Kiev gebruikt clusterbommen in Donetsk'

Het Oekraïense leger heeft in de regio Donetsk clusterbommen ingezet in dichtbevolkte wijken. Dat stelt Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek in het oosten van Oekraïne.

Clustermunitie bestaat uit talrijke kleine bommetjes die zich verspreiden over een groot gebied, waardoor iedereen in de omgeving slachtoffer kan worden. Geregeld ontploffen ze pas veel later en worden bijvoorbeeld spelende kinderen het slachtoffer.

114 landen hebben een verdrag getekend dat clustermunitie verbiedt. De handtekening van Oekraïne staat er niet onder.

HRW deed begin deze maand een week lang onderzoek en documenteerde twaalf incidenten waarbij clustermunitie werd gebruikt. Daarbij vielen zeker zes doden en tientallen gewonden, maar volgens de mensenrechtenorganisatie is het werkelijke aantal slachtoffers hoogstwaarschijnlijk hoger.

Het is schokkend om te zien dat een wapen dat zo veel landen hebben verboden zo veel wordt gebruikt in het oosten van Oekraïne.

Mark Hiznay - wapenexpert HRW

HRW heeft niet in alle gevallen kunnen achterhalen wie verantwoordelijk is, maar volgens de organisatie is er voldoende bewijs gevonden dat het Oekraïense regeringsleger de omstreden bommen heeft ingezet. Over het gebruik van clusterbommen door de pro-Russische separatisten is HRW minder stellig.

Bij een van de aanvallen met clustermunitie kwam een 38-jarige Zwitser om het leven die werkte voor het Rode Kruis. Voor het kantoor van het Rode Kruis trof HRW twee kraters aan, volgens de mensenrechtenorganisatie hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door clusterbommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl