NOS NieuwsAangepast

Piratenproces Hamburg van start

In Hamburg is de rechtszaak begonnen tegen tien vermeende piraten uit Somalië. Zij werden in april door mariniers van het Nederlandse fregat Tromp gearresteerd.

De Duitse justitie beschuldigt de Somaliërs van het kapen van het Hamburger containerschip de Taipan en het gijzelen van de bemanning met als doel losgeld te krijgen. Het is het eerste Duitse piraterijproces in ongeveer 400 jaar.

"We vinden het bewijs overduidelijk", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Hamburg. Hij wijst er op dat de gewapende mannen aan boord zijn gearresteerd.

Schoten

Op vijf april kreeg het fregat de Tromp een signaal van de kapitein van het vrachtschip. De bemanning had zich verschanst in een veilige ruimte nadat Somalische kapers aan boord waren gekomen.

De Tromp wist het moederschip van de piraten met waarschuwingsschoten te verjagen. Daarna gingen mariniers aan boord om de tien piraten te arresteren. Daarbij werd ook geschoten.

Uitlevering

Na de arrestatie werden de piraten naar Nederland gebracht, in afwachting van uitlevering aan Duitsland. Dat gebeurde uiteindelijk half juni.

De tien mannen zijn tussen de zeventien en 48 jaar oud. De jongste zal worden vervolgd volgens het jeugdrecht. Als ze veroordeeld worden kunnen ze maximaal vijftien jaar cel krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl