NOS NieuwsAangepast

Van der Laan: wietpas werkt niet

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft ernstige twijfel over het effect van de zogenoemde wietpas die het kabinet wil invoeren bij coffeeshops.

Met zo'n pas kunnen alleen vaste klanten per dag maximaal drie gram wiet kopen. Toeristen kunnen dan geen hasj of wiet meer krijgen. Met de maatregel wil het kabinet de overlast van coffeeshops in de grensstreek aanpakken.

Uitzondering

Volgens Van der Laan worden de 223 coffeeshops in Amsterdam (waarvan 113 in de binnenstad) hard getroffen door de maatregel.

"Ik vrees dat het averechts werkt. Het pasjessysteem werkt in grensgebieden, waar toeristen speciaal naar Nederland komen voor de aanschaf. In Amsterdam is er een hele andere situatie. We hebben in Amsterdam elk jaar vier miljoen toeristen, waarvan we weten dat een miljoen ook voor de coffeeshop komt, maar die komt niet alléén voor de coffeeshop."

Straathandel

Het pasjessysteem leidt volgens de burgemeester tot illegale doorverkoop en straathandel en veroorzaakt dat juist meer overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico's dan nu, zo schrijft de gemeente vandaag in een brief aan minister Opstelten. "We zetten de klok dan dertig jaar terug", zegt Van der Laan.

De minister is vooralsnog niet van plan voor Amsterdam een uitzondering te maken. Eindhoven en Maastricht denken nog na over de invoering van een wietpas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl