NOS NieuwsAangepast

De Denker terug in Singer Museum

Het beeld De Denker van Rodin is gerestaureerd. Het koperen beeld werd in 2007 gestolen uit het Singer in Laren en werd twee dagen later teruggevonden. Koperdieven hadden het beeld zwaar beschadigd. Het beeld gaat vandaag terug naar het museum, waar het vanaf 28 januari weer te zien is.

Aan de restauratie van het beeld hebben het Musée Rodin, de Universiteit van Amsterdam, het Instituut Collectie Nederland en het Rijksmuseum meegewerkt.

Gipsmodel

Tussen het bewaarde werkmateriaal van Rodin vonden de restaurateurs het originele gipsmodel van de Larense Denker. Met behulp van dit gipsmodel en geavanceerde technologie kon De Denker optimaal worden gerestaureerd.

Koperen standbeelden zijn steeds vaker het doelwit van koperdieven. In onder andere Zwolle en Nijmegen zijn bronzen standbeelden uit voorzorg binnengehaald. De gemeente Eindhoven heeft een koperen beeld uitgerust met een gps-systeem, zodat het in geval van diefstal getraceerd kan worden.

Dna-spray

Ook de spoorwegen hebben last van koperdieven. Spoorbeheerder ProRail spuit daarom een dna-spray op de koperen leidingen langs het spoor. Zo is het gemakkelijker om de leidingen te identificeren en kunnen de dieven worden opgespoord.

De spoorbeheerder heeft regelmatig te maken met koperdiefstal. Per maand slaan de dieven 15 tot 20 keer toe.

Prijs

De prijs van koper is de laatste jaren exponentieel gestegen, onder meer door de groeiende vraag uit landen als China en India.

Alleen al dit jaar zijn tientallen gevallen van koperdiefstal bekend geworden. In Heerenveen hebben koperdieven in september nog een grote hoeveelheid koper uit een transformatorhuisje gestolen. De Friese stad zat daardoor een tijd in het donker.

Graven

In maart werd in Leeuwarden een man aangehouden die van zeker honderd graven koper had gestolen. Het materiaal zat op hekwerken die graven sierden. Een week eerder werd in het Gelderse Lunteren een man geëlektrocuteerd toen hij een koperleiding doorknipte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl