NOS NieuwsAangepast

'Bernhard ontsnapte aan aanslag'

Prins Bernhard is in 1940 ontsnapt aan een moordaanslag. Dat blijkt uit een getuigenis van een voormalig fabrieksmedewerker uit Engeland.

De medewerker publiceerde in 2005 zijn ooggetuigenverslag op een website van de BBC met verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft de feiten in het verslag gecontroleerd op authenticiteit en noemt de verklaring 'betrouwbaar'.

Revolver

Bernhard was aan het begin van de oorlog met zijn gezin het bezette Nederland ontvlucht. Hij was destijds in dienst bij de Britse luchtmacht Royal Airforce.

Op bezoek bij een fabriek voor vliegtuigmotoren haalde een medewerker een revolver tevoorschijn en richtte deze op de prins. Hij noemde Bernhard een fascist. Met moeite kon de man, die overtuigd communist was, gestopt worden. Het bezoek ging daarna gewoon door.

Stripboek

De getuigenis over de mislukte aanslag kwam aan het licht door de makers van de serie 'Agent Orange', een biografie in stripvorm over de prins. Het verhaal zal in het vierde deel gepubliceerd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl