NOS NieuwsAangepast

Flamenco en Franse keuken op UNESCO-lijst

Flamenco dansen in Spanje, de Franse keuken en het carnaval in het Belgische Aalst. Het zijn enkele tradities die door Unesco, de cultuurtak van de Verenigde Naties, zijn uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed.

In totaal werden 46 culturele uitingen tijdens een bijeenkomst in Keniaanse hoofdstad Nairobi toegevoegd aan de lijst.

Franse keuken

Deskundigen van Unesco besloten dat de Franse traditionele gastronomische maaltijd met de bijbehorende ceremonie eromheen voldoet aan alle voorwaarden om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te worden opgenomen. Het is de eerste keer dat een gastronomisch gebeuren wordt erkend als cultureel erfgoed.

Unesco

Unesco is vooral bekend om zijn Werelderfgoedlijst. Hierop staan plaatsen op aarde die volgens Unesco van bijzondere universele waarde zijn en daarom deel moeten uitmaken van het gemeenschappelijk erfgoed. Op de Werelderfgoedlijst staan inmiddels meer dan 700 locaties, van de Taj Mahal in India tot de oude stad Timboektoe in Mali en natuurwonderen als het Great Barrier reef in Australië.

Immaterieel cultureel erfgoed

Sinds enkele jaren bestaat er ook een lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Met die lijst wil Unesco wereldwijde tradities en gebruiken beschermen. Volgens de stichting gaat het om een "sociaal gebruik dat als doel heeft om de belangrijkste momenten in het leven van individuen en groepen te vieren".

Naast de Spaanse flamenco en de Franse keuken werd bijvoorbeeld ook de traditionele cultuur van de Oeigoerse minderheid in China, de 'meshrep', erkend. De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Xinjiang. In totaal omvat de lijst nu 166 elementen uit 77 landen.

Sinterklaas

Nederland heeft het verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed niet getekend en daarom staan er nog geen Nederlandse tradities of gebruiken op de lijst. De Nationale Unesco Commissie in Nederland hoopt dat dit zo snel mogelijk verandert, zodat bijvoorbeeld Sinterklaas of de Elfstedentocht ook als cultureel erfgoed kunnen worden benoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl