NOS NieuwsAangepast

Verhoogde terreurdreiging Duitsland

De Duitse regering heeft aanwijzingen voor een op handen zijnde terroristische aanslag. De terreurdaad zou eind deze maand "ergens in Duitsland" moeten plaatsvinden. Dat heeft minister De Maizière van Binnenlandse Zaken gezegd op een persconferentie in Berlijn.

De aanwijzingen voor de aanslag zijn afkomstig van een buitenlandse inlichtingendienst. In verband met de dreiging zijn de controles op stations en luchthavens in heel Duitsland verscherpt.

Ook komen er extra politiecontroles en worden agenten zwaarder bewapend. De Maizière sluit niet uit dat er weer tijdelijke identiteitscontroles komen aan grenzen met Schengen-landen zoals Nederland.

Reden tot zorg

De Maizière zei tegenover de pers dat er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag. Hij sprak over een "nieuwe situatie" wat betreft de terreurdreiging. Volgens hem is er reden tot zorg, maar niet voor hysterie. "We laten ons door het internationale terrorisme niet beperken in ons dagelijks leven en onze vrijheden", zo zei hij.

Onze correspondent Wouter Meijer noemt het opmerkelijk dat er al een datum voor de aanslag wordt genoemd, namelijk eind november. Dat is nog niet eerder gebeurd. De minister gaf tijdens de persconferentie aan nog meer details te kennen, maar wil die om redenen van nationale veiligheid niet benoemen.

Bangmakerij

Thomas de Maizière staat bekend als een rustige man die in zijn beleid bangmakerij wil voorkomen. Dat hij nu een serieuze waarschuwing de wereld instuurt, geeft aan dat de aanwijzingen voor een aanslag serieus genomen moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl