NOS NieuwsAangepast

MRI-scan verhoogt overlevingskans borstkanker

Door redacteur gezondheidzorg Rinke van den Brink

Vrouwen met erfelijke borstkanker hebben bijna twintig procent meer kans te overleven als ze met een MRI-scan gescreend worden. Nu gebeurt de screening bij een deel van die groep nog met een mammografie. Met de MRI-scan worden ruim twee keer zo veel tumoren gevonden als met mammografie.

Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum. De resultaten ervan worden later vandaag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Door het eerder vinden van tumoren kan uitzaaiing vaak voorkomen worden. Erfelijke vormen van borstkanker komen veel vaker voor bij jonge vrouwen. Erfelijke borstkanker is virulenter dan niet erfelijke en bij jonge mensen groeien tumoren veel sneller dan bij oudere.

Een op acht

Jaarlijks krijgen 12.000 vrouwen (en ongeveer honderd mannen) in Nederland de diagnose borstkanker. Eén op de acht vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. In driekwart van alle gevallen gaat het om vrouwen van boven de vijftig jaar.

Die groep wordt elke twee jaar uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek met behulp van mammografie. Op die leeftijd is de mammografie door de veranderde samenstelling van het borstweefsel veel effectiever. Tachtig procent van alle tumoren wordt dan gevonden.

Borstkankergen

In vijftien tot twintig procent van alle borstkankergevallen - per jaar dus 1.800 tot 2.400 vrouwen - gaat het om een variant waarbij erfelijke aanleg een rol speelt. Die erfelijke aanleg valt in twee groepen uiteen: de erfelijke vorm waarbij vrouwen een aangeboren fout (mutatie) hebben in een van de beide borstkankergenen BRCA1 en BRCA2.

Vrouwen met een dergelijk gemuteerd borstkankergen hebben een kans van 50 tot 85 procent om borstkanker te krijgen. Bij tussen de vijf en tien procent van alle borstkankergevallen gaat het om deze erfelijke vorm, per jaar dus 600 tot 1.200 vrouwen.

Familiair

Dan is er nog een ongeveer even grote groep vrouwen die - voor zo ver bekend - geen defect borstkankergen hebben, maar toch een verhoogd risico op borstkanker lopen, omdat borstkanker vaker voorkomt in hun familie.

Binnen die groep heeft een deel van de vrouwen een hoog risico van dertig tot vijftig procent om borstkanker te krijgen, de rest een matig risico dat nog altijd een kans op borstkanker betekent van vijftien tot dertig procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl