NOS NieuwsAangepast

Klussers verwonden zichzelf vaker

Het aantal doe-het-zelvers dat bij de huisarts of spoedeisende hulp belandt is de laatste vier jaar met 15 procent gestegen.

Per jaar zijn het er nu 130.000. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. De belangrijkste oorzaak van de toename is de recessie.

"Het aantal ziekenhuisopnames en doden is zelfs met vijftig procent gestegen", vertelt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. "Per jaar vallen er 37 doden door het klussen en 1800 mensen worden in het ziekenhuis opgenomen."

Dak

De dodelijke slachtoffers vallen met name door klussen op het dak, weet Meijer. "Mensen proberen met ladders en steigers iets aan het dak te veranderen en vallen dan naar beneden." Maar ook bij het repareren van auto's vallen doden. "Door bijvoorbeeld de krik niet goed onder de auto te zetten."

Aangemoedigd door tv-programma's en tijdschriften besluiten steeds meer mensen om zelf te gaan verbouwen.

"We zijn te onvoorzichtig, maar als je de mensen steeds maar enthousiasmeert en mensen laat denken dat ze alles zelf kunnen, dan is het niet zo gek dat er heel veel dingen verkeerd gaan", vindt Meijer.

Vergrijzing

Ook tijdsdruk een een slechte voorbereiding zorgen voor meer ongelukken. Daarnaast speelt de vergrijzing een rol. Steeds meer mensen hebben daardoor de tijd om zelf te gaan klussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl