NOS NieuwsAangepast

Puinrapers dagelijks beschoten in Gaza

Door correspondent Sander van Hoorn in Gaza

Ze vinden het maar niets dat ik ze film, de mannen die puin aan het verzamelen zijn in Gaza. Radio is geen probleem, en dan komen de verhalen ook los. Over de Israëlische beschietingen in de bufferzone, de doden en gewonden. Maar ook over de recente tegenwerking van Hamas.

Het is gevaarlijk in de bufferzone. Op mijn GPS zie ik dat ik 200 meter bij de muur vandaan ben als ik met wat mannen sta te praten. Vanaf de muur op de grens tussen Israël en Gaza (op de oostgrens is het hek) is er een strook van 300 meter waar Israël in principe geen mensen duldt. Maar ons laten ze nu met rust.

Willekeurige beschietingen

Dichterbij de muur staan nog meer mensen. De mannen vertellen dat er soms ook op meer dan 300 meter afstand op hen geschoten wordt. Het lijkt willekeur, dat hoor je ook vanaf de oostgrens. Daar ligt de meest vruchtbare landbouwgrond en de boeren daar worden ook beschoten als ze te dichtbij het hek komen.

"We schieten niet zomaar", zegt een woordvoerder van het Israëlische leger. "Vaak worden er mijnen gelegd of vanuit die bufferzone beschietingen uitgevoerd op boeren in Israël. Gemiddeld elke drie dagen gebeurt er zoiets."

Er wordt ook wel eens geschoten als ik door de bufferzone loop (vanaf het checkpoint moet je zo'n 500 meter te voet naar de controlepost van Hamas), maar ik heb nog nooit kunnen beoordelen op wie en waarom. De mannen die ik nu bezig zie, zijn alleen maar puin aan het rapen.

Gevangen

Ze vertellen dat ze geen keuze hebben. Er is nog altijd onvoldoende werk, want door de blokkade kunnen bedrijven niet exporteren. Een karretje vol puin levert vijf euro op bij de fabriekjes die er weer betonblokken van maken.

Werken voor Hamas kan wel, maar dan moet je lid zijn. En als we het toch over Hamas hebben: sinds een paar dagen houden ze de karretjes met ezels tegen. Waarom kan niemand vertellen. Omdat er geen keuze is, omzeilen de mannen de controle van Hamas. Maar de woede is groot.

Aan alle kanten worden ze gepakt. Beschoten door Israël. Tegengehouden door Hamas. En waar is de steun van de Arabische landen? En van de internationale gemeenschap? Gevangen in de bufferzone met een karretje vol betonblokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl