NOS NieuwsAangepast

Polisario: inval kamp werd bloedbad

In de Westelijke Sahara zijn elf doden gevallen bij de ontruiming van een kamp van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario. Zeker 700 mensen raakten gewond. Dat zegt het Polisario, die de Westelijke Sahara onafhankelijkheid van Marokko nastreeft.

Marokkaanse militairen en agenten vielen het tentenkamp gisteren binnen. Er werd onder meer traangas ingezet. In het kamp in de buurt van Layoune zaten 20.000 mensen.

Vorige maand werd het kamp ingericht, om tegen de slechte leefomstandigheden van de woestijnbewoners te protesteren. Het was de grootste actie van Polisario in jaren.

Guerrilla-oorlog

De beweging bestaat sinds 1973. Een jaar later werd het gebied, dat een Spaanse kolonie was, door Marokko geannexeerd. Tot 1991 voerde Polisario een guerrilla-oorlog tegen de bezetting. In dat jaar sloten de strijdende partijen een staakt-het-vuren, na bemiddeling van de Verenigde Naties.

De bevolking van de Westelijke Sahara werd een referendum beloofd waarin het zich mocht uitspreken over onafhankelijkheid. Maar de volksraadpleging vond nooit plaats.

Het afgelopen weekend hield de Marokkaanse koning Mohammed VI nog een toespraak ter gelegenheid van de 35-jarige herdenking van de annexatie. De afgelopen twee dagen ontving de speciale VN-gezant Christopher Ross in New York delegaties van Marokko en Polisario.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl