NOS NieuwsAangepast

Shell schikt voor 48 miljoen dollar in VS

Shell heeft een schikking getroffen van ruim 48 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarmee voorkomt de oliemaatschappij vervolging voor het betalen van steekpenningen en het vervalsen van de boekhouding.

Volgens de SEC kocht Shell Nigeriaanse douanebeambten om voor in totaal circa 3,5 miljoen dollar. Met dit geld probeerde Shell tussen 2002 en 2005 het zogeheten Bonga project in Nigeria te bespoedigen. Bonga was het eerste diepwater olie- en gasproject in Nigeria.

Daarvoor moest een grote hoeveelheid materiaal en onderdelen naar het land worden getransporteerd. Om de douaneafhandeling te versnellen, werd gebruik gemaakt van een tussenpersoon die tegen betaling de spullen sneller in het land kreeg.

Boorcontracten

Het leverde Shell een winst op van iets meer dan veertien miljoen dollar, zegt de SEC. Als onderdeel van de schikking betaalt Shell dit bedrag plus rente aan de Amerikanen. Daar komt een boete van dertig miljoen dollar bij.

Behalve Shell schikten ook zes branchegenoten voor 236 miljoen dollar. Volgens de SEC hebben de bedrijven douanepersoneel in meer dan tien landen omgekocht. Zo ontdoken of verlaagden ze belastingen en konden ze boorcontracten verlengen.

Verhullen

De grootste boete ging naar Panalpina, een tussenpersoon die ervan beschuldigd wordt tussen 2002 en 2007 douanepersoneel in Nigeria, Angola, Brazilië, Rusland en Kazachstan te hebben omgekocht. Klanten van Panalpina staonden de betalingen oogluikend toe, zegt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Shell Nigeria betaalde ongeveer twee miljoen dollar aan Panalpina. Om te verhullen dat het om steekpenningen ging, werd na overleg gekozen voor de omschrijving "administratie en transportheffingen". Shell noemt in de Amerikaanse rechtbank de beschuldigingen "accuraat en waar".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl