NOS NieuwsAangepast

CO2-opslag Barendrecht van de baan

De plannen om CO2 ondergronds op te slaan in Barendrecht gaan niet door. Minister Verhagen van Economische Zaken heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

Volgens Verhagen is het niet mogelijk om het project op korte termijn te realiseren. Daarnaast noemt hij het volledige gebrek aan draagvlak onder de lokale bevolking een belangrijke reden.

De minister benadrukt dat de opslag van het broeikasgas CO2 hiermee niet definitief van de baan is. Zo wordt er al CO2 opgeslagen op zee en zijn er plannen voor opslag in Noord-Nederland.

Veilig

"We denken dan aan de Eemshaven waarbij CO2-opslag deel uitmaakt van een totaalplan voor een 'energiehaven' met innovatie en duurzame energie". Opslag blijft wel een belangrijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem, schrijft Verhagen.

"Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat de opslag veilig kan plaatsvinden. Tegelijkertijd moeten we nut en noodzaak aantonen", zegt Verhagen.

Proef

Onder een woonwijk in Barendrecht zou bij wijze van proef CO2 door Shell worden opgeslagen. Het olie- en gasconcern wilde het kooldioxide uit de raffinaderijen in Rotterdam in een leeg gasveld onder de wijk Carnisselande stoppen.

Inwoners, bestuurders en de gemeenteraad van Barendrecht waren sterk gekant tegen de opslag. In januari stemde de Tweede Kamer nog in met het plan van Shell.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl