Staatssecretaris Bleker van Landbouw wil niet dat in de Oostvaardersplassen deze winter grote grazers verhongeren. In het tv-programma Moraalridders zei Bleker dat bijvoeren op korte termijn een oplossing is, maar dat dat op den duur leidt tot te veel dieren.

Het afschieten van de dieren is wat hem betreft ook een optie die bekeken moet worden. Bleker wacht het rapport af van de commissie-Gabor die het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen onderzoekt. Dat rapport komt over enkele weken.

Winterweer

Een groter natuurgebied voor de dieren is wat Bleker betreft financieel onhaalbaar. De staatssecretaris erkende dat de vraag gesteld moet worden of een afgesloten gebied met dieren zoals de Oostvaardersplassen nog wel kan in de toekomst.

Door aanhoudend winterweer konden de runderen, herten en konikpaarden daar eerder dit jaar niet aan voldoende voedsel komen en stierven ze van de honger. Onder druk van de Tweede Kamer koos toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg er toen uiteindelijk voor om bij te voeren.

STER reclame