NOS NieuwsAangepast

Toch geen uitzettingen naar Irak

Nederland mag van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op dit moment geen vluchtelingen terugsturen naar Irak. Minister Leers voor Immigratie en Asiel legt zich neer bij de voorlopige uitspraak van het hof.

Over ruim drie weken doet het hof een definitieve uitspraak in de zaak.

Leers liet de Tweede Kamer gisteren in een spoeddebat nog weten dat hij wilde doorgaan met de uitzettingen, hoewel een groot deel van de Kamer Irak te onveilig vindt.

Bloedbad in kerk

Er zouden vandaag vijftien Irakezen worden uitgezet. Een motie van de ChristenUnie om dit te voorkomen, werd verworpen met 73 tegen 70 stemmen.

De ChristenUnie verwees naar het bloedbad in een kerk in Bagdad, afgelopen zondag, waarbij 52 mensen om het leven kwamen.

Brief aan kabinet

GroenLinks gaat opnieuw een spoeddebat over de kwestie aanvragen. Kamerlid Dibi wil opheldering over een brief die het Europees Hof op 22 oktober naar het kabinet stuurde. Daarin staat dat iedere asielzoeker die uitzetting naar Irak boven het hoofd hangt, daartegen met succes een voorlopig beroep kan aantekenen.

Volgens Leers is deze brief niet achtergehouden, maar was hij gericht aan de minister en ging hij niet over individuele gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl