Leven Curaçao ontregeld na tropische storm

Aangepast

Door correspondent Hennah Draaibaar op Curaçao

Premier Schotte heeft de bevolking van Curaçao opgeroepen om niet de straat op te gaan als het niet nodig is. Hij deed ook een beroep op de bewoners om alleen in dringende gevallen de telefoon te gebruiken, omdat er anders problemen ontstaan met de communicatie. Door de tropische storm Tomas is het hele leven op het eiland ontregeld. Gisteren kwamen door de storm twee mensen om.

Hevige regens en rukwinden teisterden afgelopen nacht het eiland, waardoor op sommige delen meer dan 250 millimeter water is gevallen. Zoveel valt normaal in een halfjaar. Het afwateringsysteem van het eiland slaagde er niet in om de grote hoeveelheid water te verwerken. Daardoor zijn hele straten ondergelopen.

Volledig verlaten

In sommige wijken zijn de bewoners geëvacueerd. De wijk Groot Davelaar is volledig verlaten als ik er doorheen loop en is door de politie afgezet om ervoor te zorgen dat er geen mensen binnen komen. De bewoners hebben gisteren in alle haast hun huizen moeten verlaten omdat het water in korte tijd tot bijna een meter was gestegen. Voertuigen waarop de modder van de straat is achtergebleven zijn stille getuigen nu het water daalt.

Ook de toeristen die in Trupial Inn logeerden, werden door de politie en brandweer geëvacueerd en in opvanghuizen opgenomen. In dezelfde wijk staat het Advent ziekenhuis. 18 patienten die daar waren opgenomen werden door de ambulancedienst naar een ander ziekenhuis gebracht. Bij deze reddingsactie is een van de hulpverleners omgekomen. Een ander slachtoffers kreeg in de auto een hartaanval.

Overbelast alarmnummer

Hoewel de meteorologische dienst gewaarschuwd had voor hevige regen, is de gevallen hoeveelheid uitzonderlijk. Die werd daardoor onderschat. Veel mensen gingen gisteravond gewoon de straat op en moesten, nadat ze vast waren komen te zitten, de nacht doorbrengen in de auto. In veel wijken is de elektriciteit uitgevallen. Aqualectra, het bedrijf dat zorgt voor water en elektriciteit, heeft een nieuw nummer geopend omdat het alarmnummer overbelast is.

De brandweer behandelt binnenkomende klachten naar urgentie omdat ze de aanvragen niet kan verwerken. Inmiddels hebben de marine en kustwacht hun assistentie aangeboden. Met behulp van een helikopter wordt gezocht naar mensen die in problemen zitten. De marine gaat assisteren bij het handhaven van de openbare orde.

De meteorologische dienst heeft aangegeven dat er voorlopig nog geen einde komt aan de regen.

Bent u op Curaçao en heeft u foto's of video's?Mail ze dan naar ooggetuige@nos.nl of stuur ze via nos.nl/ooggetuige.

STER Reclame