Op Curaçao zijn gisteravond twee doden gevallen als gevolg van overvloedige regenval bij het langstrekken van de orkaan Tomas.

Een automobilist verongelukte en een reddingswerker kwam om toen hij hulp bood bij de evacuatie van een deel van een ziekenhuis.

Door de zware regenval zijn honderden huizen ondergelopen, beerputten lopen over en meubilair drijft rond in tuinen. Op een deel van het eiland was gisteravond geen stroom.

De politie riep gisteravond mensen via radio en televisie op zoveel mogelijk thuis te blijven. De scholen zijn vandaag dicht.

Onwaarschijnlijk noodweer

Gisterenavond rond de avondspits brak op het eiland een 'onwaarschijnlijk noodweer' los, vertelt correspondent Hennah Draaibaar. In korte tijd viel veertig milimeter regen. Sommige auto's dreven weg en veel bestuurders hebben de nacht in de auto moeten doorbrengen.

Het afwateringssysteem op het eiland kan de hoeveelheid water niet aan. Verschillende wijken op het eiland zijn door de wateroverlast niet meer te bereiken.

De regering heeft een rampencentrum ingericht dat onder leiding van premier Schotte. Op de radio is een oproep gedaan aan mensen met een hoge auto om hun telefoonnummer door te geven, zodat de auto's kunnen worden ingezet om mensen in nood te helpen. Ook de Nederlandse marine biedt hulp.

Situatie onderschat

De Meteorologische Dienst had al gewaarschuwd voor zware regenval en onweer, maar de ernst hiervan is onderschat. Op het oostelijk deel van het eiland is meer dan 250 milimeter regen gevallen en dat is uitzonderlijk te noemen. Het zal naar verwachting nog de hele dag blijven regenen op Curaçao.

Tomas is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm boven de oceaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag zal hij naar verwachting, weer uitgegroeid tot orkaan, Haïti bereiken.

STER reclame