NOS NieuwsAangepast

Zorgen Den Haag om Oost-Europeanen

Den Haag luidt de noodklok over het grote aantal Oost-Europeanen dat naar de stad komt. PvdA-wethouder Marnix Norder pleit voor betere opvang, maar in het NOS Radio 1 Journaal zei hij nog eens dat dat moeilijk wordt door het kabinetsbeleid.

Het aantal arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen is het afgelopen jaar met twintig procent toegenomen. "Er wonen meer Polen en Bulgaren dan mensen van Marokkaanse afkomst, dus het is echt een enorme hoeveelheid mensen", zegt Norder. "Dat geeft aanleiding tot veel knelpunten. Daar moeten we het over hebben. Dat is het migratievraagstuk van de stad Den Haag."

Illegaal

De gemeente maakt zich zorgen over hun woonsituatie. Zij zitten vaak in illegaal verhuurde kamers met te veel mensen. Norder: "Ik pleit voor een goede opvang, dat we goed nadenken over wat deze mensen nodig hebben en wat we echt als samenleving moeten regelen om ervoor te zorgen dat hun integratie wel goed gaat."

Oost-Europeanen kunnen niet verplicht worden om in te burgeren, omdat ze uit Europa komen. Volgens Norder zijn ze dan ook helemaal niet geïntegreerd. "Dat is het understatement van het jaar. Het enige wat ze doen is wonen en werken. Er wordt niet of nauwelijks geïnvesteerd in Nederlands leren en niet of nauwelijks in inburgering."

Verleiden

Volgens Norder wordt het alleen maar moeilijker om deze groep te laten integreren, nu de Wet Inburgering op de schop gaat. "Het lukt me het laatste jaar steeds meer die mensen te verleiden om in te burgeren. Dat lukt me, omdat ik dat in feite kosteloos aanbied, zoals ik daar de mogelijkheid voor heb door de Wet Inburgering."

"Ik ben bang dat als mensen in de toekomst hun eigen inburgering en taalles moeten gaan betalen, met een soort leningachtig voorstel dat het kabinet voorstaat, het betekent dat deze groep nog definitiever niet integreert of inburgert, met alle problemen van dien."

Tsunami

Ondanks dat Norder over een tsunami spreekt van Oost-Europeanen, doelt hij niet op een migrantenstop. "Ze zijn economisch nodig", zegt Norder. "We moeten vooral in huisvesting stappen kunnen zetten en kinderen die naar school gaan moeten speciale aandacht krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl