FC Twente koploper na zege op PSV

time icon Aangepast

FC Twente heeft in de eredivisie de leiding overgenomen van PSV door in Eindhoven de aantrekkelijke topper met 1-0 te winnen.

PSV was in de eerste helft het meest in balbezit, maar de beste kansen waren bij counters voor Twente.

De landskampioen was vooral gevaarlijk in de lucht via Luuk de Jong, Douglas en Marc Janko. De laatste was het dichtst bij succes; zijn kopbal van dichtbij werd gestopt door Andreas Isaksson.

De Eindhovenaren kregen voor de pauze geen grote kansen, maar claimden wel tot twee keer toe een penalty; dat gebeurde toen Jonathan Reis in het doelgebied in de rug zou zijn geduwd en bij een vermeende handsbal van De Jong.

Fraai schot

FC Twente kwam na rust sterk uit de startblokken en PSV ontsnapte toen een pegel van Theo Janssen op de lat belandde. Na een uur zette Nacer Chadli de bezoekers echter wel op 1-0; de fel door Atiba Hutchinson belaagde Belg maakte met een fraai schot zijn eerste eredivisiegoal voor de Tukkers.

PSV drong vervolgens wel aan, maar kreeg nauwelijks kansen en onderging in de slotfase ook nog een aderlating; na een onbesuisde overtreding op Bryan Ruiz kreeg Jagos Vukovic, net in het veld gekomen voor de per brancard afgevoerde Erik Pieters, rood te zien.

In de extra tijd, waarin de sfeer op het veld grimmig werd, was invaller Marcus Berg dicht bij de 1-1; zijn harde schot ging net over het doel van doelman Sander Boschker, die in de slotfase Nikolai Michailov had vervangen. Voor PSV, dat 27 thuiswedstrijden niet had verloren, was het de eerste nederlaag in de eredivisie in eigen huis sinds februari 2009, toen Heerenveen met 3-2 zegevierde in Eindhoven. FC Twente had sinds 1973 niet meer gewonnen bij PSV.

"Taak perfect uitgevoerd"

Twente-trainer Michel Preud'homme beleefde de topper tegen PSV als een Champions Leaguewedstrijd. "Als ploegen zo dicht bij elkaar zitten, gaat het om details. Die zijn vandaag onze kant op gevallen."

De Belg had een botsing van twee stijlen gezien. "Er stonden twee ploegen op het veld die beide geheel in hun eigen stijl hebben gespeeld. PSV was veel aan de bal, Twente zocht elke keer meteen de diepte als het de bal had. Iedereen heeft zijn taak perfect uitgevoerd. Dus we zijn allemaal heel blij."

PSV-trainer Fred Rutten gaf toe dat de overwinning van FC Twente "niet onverdiend" was. "Heel zuur dat je in zo'n grote wedstrijd drie punten weggeeft", mopperde hij. "In het voetbal gaat het om doelpunten maken. Wij zijn er niet eens in geslaagd veel kansen te creƫren, normaal juist onze kracht. In de eindpass ontbrak vandaag het fijne om een goal te maken. Dus misschien was deze nederlaag wel terecht."

Pas november

PSV-aanvaller Ola Toivonen was uiteraard teleurgesteld, maar "het is pas november. Het zal net als vorig jaar erg spannend worden. De uitwedstrijd in Enschede zal voor ons beslissend worden."

Twente-collega Theo Janssen was het met de Zweed eens. "De kampioen zal dit jaar alleen minder punten pakken. Ik vind de subtop dit jaar een stuk beter dan vorig seizoen."

STER Reclame