Duizenden betogers in Washington

Aangepast

Op de National Mall in de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben tienduizenden mensen meegedaan aan de Rally to Restore Sanity. De rally werd georganiseerd door de komiek Jon Stewart van de Daily Show.

De betoging, vlak voor de Congresverkiezingen van aanstaande dinsdag, is een protest tegen het verziekte politieke klimaat in de Verenigde Staten. Volgens inofficiele schattingen waren zo'n 150.000 mensen op de been.

Stewart riep iedereen op tot fatsoen en het gebruik van z'n gezonde verstand. De komiek is bekend van het populaire satirische programma Daily Show, waarin hij de politiek kritisch bespreekt.

De verkiezingscampagnes zijn dit jaar buitengewoon hard, vooral van de conservatieve Tea Party-beweging.

Mall

Stewart zei tijdens de bijeenkomst dat alle Amerikaanse bevolkingsgroepen vertegenwoordigd waren in het publiek op de Mall in Washington. Onder andere Cat Stevens, Ozzy Osborne en Sheryl Crowe traden op.

De menigte droeg borden met teksten als 'I Disagree With You, But I Know You're Not Hitler' ('Ik ben het niet met je eens, maar ik weet zeker dat je niet Hitler bent') en 'I have nothing mean to say to anyone' ('Ik heb niets onaardigs te zeggen tegen wie dan ook').

Woodstock

"Vergelijk het met Woodstock, maar dan zijn het bloot en de drugs vervangen door beschaafde discussie. Of de Million Man March, maar kleiner en met minder piemels", legde Jon Stewart voor de rally zelf uit. "Voor die zeventig tot tachtig procent van de mensen die geen extreme politieke denkbeelden hebben en dus nooit gehoord worden in de media."

Hoewel Stewart zelf uitgesproken progressief is, zegt hij dat hij de randfiguren in beide partijen te kijk wil zetten. "Je kent ze wel: de mensen die denken dat Obama stiekem een moslim is die van de VS een socialistische heilstaat wil maken, of de mensen die denken dat Bush 9/11 liet gebeuren om de aandelenportefeuille van Cheney te spekken."

Schreeuwlelijken

"Helaas hebben deze mensen, de schreeuwlelijken, de afgelopen jaren het debat over de belangrijkste zaken gedomineerd", stelt Stewart. "Wij zoeken de mensen die vinden dat schreeuwen averechts werkt en slecht is voor je keel. De mensen die vinden dat niet alleen de luidste stemmen gehoord moeten worden."

"Waarom horen we nooit van hen? Omdat zij al druk genoeg zijn en niet opvallend genoeg om de aandacht van de media te trekken."

Schreeuw niet zo

Stewart gaf voor de betoging van zaterdag op zijn website alvast enkele suggesties voor slogans die mensen kunnen meenemen: 'Misschien heb je een punt - maar als je zo schreeuwt versta ik je niet' en 'Mijn idee├źn over politiek kunnen niet worden samengevat op een protestbord'.

Mediaonderzoeker Lauren Feldman zegt dat er achter de humor van Stewart een serieuze boodschap zit. "Hij krijgt vaak kritiek dat hij te cynisch over de politiek is, maar hij doet een oprechte oproep tot een beschaafder politiek debat. Hij wil weer een redelijk politiek discours."

Dat thema spreekt kiezers aan, meent Feldman. "Mensen zijn het zat dat politiek tweedracht zaait, dat er niks gebeurt en dat de media alleen de schreeuwers aan het woord laten."

Feestje

Betekent dat dan ook dat deze bijeenkomst meer is dan alleen een uit de hand gelopen grap van de presentator? "We moeten zien of het alleen entertainment wordt of dat de rally ook kan leiden tot een grotere politieke betrokkenheid. Er zullen jongeren tussen zitten die alleen voor het feestje komen, maar ook mensen die oprecht enthousiast zijn over de boodschap."

STER Reclame