NOS NieuwsAangepast

Saab in het rood, productie hoger

Het Zweedse Saab verkoopt nog steeds minder auto's dan verwacht. De autobouwer die deel uitmaakt van het Spyker-concern stelt zijn ambities om dit jaar 45.000 personenwagens te verkopen bij naar 30.000 à 35.000 stuks.

Hoewel Saab zijn productie de afgelopen maanden flink heeft opgevoerd, blijft de verkoop achter bij de verwachtingen. Zo rolden er in het vorige kwartaal 9777 Saabs van de band, terwijl dat er in dezelfde periode van vorig jaar nog 2780 waren.

De afgelopen drie maanden werden 8540 stuks verkocht, zegt moederbedrijf Spyker dat vandaag de cijfers over het derde kwartaal bekendmaakte.

Verlies

Daaruit blijkt ook dat Saab dit jaar intussen een nettoverlies van 179 miljoen euro heeft opgebouwd, waarvan 39,9 miljoen in de maanden juli tot en met september.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten. De koers van het aandeel Spyker op de Amsterdamse beurs stond enige tijd bijna 28 procent lager. Tegen twaalf uur was het verlies rond vijftien procent.

Overname

Een groep rond de Nederlandse luxe-autobouwer Spyker nam het noodlijdende Saab begin dit jaar na lange onderhandelingen over van het Amerikaanse GM.

GM had een uitdovingsscenario voor Saab in gedachten, tot de Nederlandse ondernemer Victor Muller de Amerikanen wist te overtuigen om het merk aan zijn groep te verkopen.

Doordat de productie eind vorig al flink teruggeschroefd was, had Saab begin dit jaar de grootste moeite om weer vlot te kunnen produceren en te verkopen. Toeleveranciers waren immers afgehaakt bij gebrek aan zekerheid, en Saab-dealers (vooral in de VS) waren overgestapt naar andere automerken.

Het moederconcern Spyker wil Saab tegen 2012 winstgevend maken. Spyker leed op zich een kwartaalverlies van bijna veertig miljoen euro en verwacht volgend jaar winstgevend te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl