NOS NieuwsAangepast

Elke drie dagen nieuwe soort in Amazonewoud ontdekt

Elke drie dagen wordt er in het Amazoneregenwoud een nieuwe dier- of plantensoort gevonden. Dat heeft het Wereldnatuurfonds berekend.

De milieuorganisatie stelt dat er tussen 1999 en 2009 maar liefst 1200 nieuwe soorten zijn ontdekt, waaronder 39 zoogdieren, 216 amfibieën, 257 vissen en 637 planten.

Het WNF maakt de cijfers bekend nu er in Japan 190 landen op uitnodiging van de VN bijeen zijn om te praten over natuurbescherming.

Ondergrondse vissen

Onder de gevonden dieren zijn de veelkleurige padden, vissen en papegaaien. Ook werd er voor het eerst sinds 1936 een nieuwe anacondasoort gevonden. Aanvankelijk dachten onderzoekers dat het dier een kruising was tussen twee bekende slangen, maar het bleek een volledig nieuwe diersoort.

Verder werden bij toeval een nieuwe soort ondergrondse meervallen gevonden. De dieren verschenen plotseling toen bewoners van een dorp een put hadden geslagen voor drinkwater. De dorpelingen troffen ze aan in de emmers die werden opgehaald.

Nadenken

"De cijfers bewijzen dat er nog veel is dat we niet weten over dit gebied", benadrukt de leider van het WNF-onderzoek. "Dat kunnen we kwijtraken als we niet goed nadenken over ontginning." Tien procent van de bekende soorten wereldwijd woont in het Amazonebassin.

Volgens het WNF is zeventien procent van het Amazonewoud al vernietigd. Dat komt neer op een gebied twee keer groter dan Spanje. Bos wordt vooral gekapt om plaats te maken voor weiland voor koeien, sojaplantages en plantages waar biobrandstoffen geteeld worden.

De onderzoekers wijzen erop dat insecten nog niet eens zijn meegnomen in het overzicht. "Daar zijn de nieuwe soorten ontelbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl