NOS NieuwsAangepast

Nederlands plastic wel goed hergebruikt

De organisatie die gaat over het inzamelen van plastic in Nederland (Nedvang) is verontwaardigd over het bericht dat maar de helft van het ingezamelde plastic wordt hergebruikt. "De cijfers kloppen niet", zegt Nedvang.

"In Nederland wordt tachtig procent van het ingezamelde plastic hergebruikt; vijftig procent hoogwaardig plastic, dertig procent laagwaardig." Directeur Storm van Nedvang zegt dat dit officiële cijfers zijn die de organisatie krijgt van afvalverwerkers. De cijfers worden ook gecontroleerd door inspecteurs van het ministerie van VROM.

In een interview met de bestuursvoorzitter van de Van Gansewinkel Groep, een inzamelingsbedrijf, in het tijdschrift P-plus werd gemeld dat de helft van het plastic niet werd gerycled. Dit blijken cijfers uit Duitsland te zijn.

Afvalovens

Bestuursvoorziter Sondag zei dat de helft van het plastic afval bestaat uit verschillende soorten kunststoffen, waardoor er bijna niets meer van te maken is. Daardoor belandt het in Duitse afvalovens.

Nedvang noemt deze uitlatingen van Sondag "een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers die met enthousiasme plastic verpakkingsmateriaal scheiden en de 430 gemeenten die de inzameling professioneel hebben geregeld."

Volgens Nedvang leidt onjuiste berichtgeving tot verwarring en ontmoediging. Directeur Storm hoopt dat iedereen inziet dat de inzameling en herverwerking van plastic in Nederland uitstekend is georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl