NOS NieuwsAangepast

Brandweervakbonden boos op belangenvereniging

De brandweervakbonden hebben het gehad met de officiële belangenvereniging van de brandweer, de NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding).

De bonden vinden dat de NVBR steeds meer de belangen van de werkgever behartigt en niet meer die van de brandweerman of -vrouw op de werkvloer.

Daarom willen de vakbonden uit de NVBR stappen en een eigen branchevereniging opzetten. Dat schrijven ze in een brief aan de brandweercommandanten, het ministerie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het NVBR.

Rapport

De bonden vinden ondermeer dat de NVBR veel te positief is over het rapport van de commissie-Mans, dat eerder dit jaar uitkwam.In dat rapport werd voorgesteld de brandweer te reorganiseren om 85 miljoen euro op jaarbasis te bezuinigen.

De bonden zijn juist kritisch over dat rapport. Ze vinden dat de bezuinigingen ten koste gaan van de veiligheid van zowel burgers als brandweerlieden.

C2000

Naast de kritiek op het rapport-Mans, vinden de vakbonden dat de NVBR hun commentaar op het communicatiesysteem C2000 niet serieus neemt. Volgens de bonden is er direct actie nodig om het systeem te verbeteren, maar de NVBR wil wachten tot er een nieuwe versie is. Dat gaat nog wel twee jaar duren.

Ook zijn de bonden het niet eens met plannen om het aantal mensen op brandweerauto's te verminderen. De branche-organisatie overweegt het aantal mensen op tankspuitwagens terug te brengen van zes naar vier. Brandweerlieden vinden dat onverantwoord.

Volgens de vakbonden krijgt de NVBR nu 15 eurocent per inwoner per jaar van de overheid. De vakbonden willen daar een deel van zodat ze hun eigen branchevereniging kunnen financieren.

Reactie

De NVBR herkent zich niet in de kritiek, zegt vicevoorzitter Jac Rooijmans. Hij heeft het over "halve waarheden". "Het is heel verstandig om niet iedereen tegen de haren in te strijken. We hebben te maken met Binnenlandse Zaken, dan is het wel prettig als je bestuurders voor je weet te winnen."

Ook de kritiek op het omgaan met de C2000-problematiek wijst Rooijmans van de hand. "De NVBR heeft daarbij enorm veel bereikt voor de brandweermannen. Er staat voor ons één ding voorop, veilig werken voor onze mensen." De NVBR heeft in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken goede maatregelen getroffen, vindt Rooijmans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl