NOS NieuwsAangepast

De Kaapse papegaai

Door verslaggever Roel Pauw

Dit is de Kaapse Papegaai (Poicephalus robustus). Hoewel dit mannelijke exemplaar vrolijk de camera in kijkt, gaat het met de soort niet zo goed.

En dat is best snel gegaan: in een vogelgids uit 1991 staat hij te boek als 'tamelijk algemeen'. In een uitgave van 2003 is hij ineens 'zeldzaam' en in het meest recente boek is hij geduikeld naar de status 'bedreigd'.

Deze snelle neergang heeft voor een deel te maken met het feit dat pas vrij kort geleden is ontdekt dat de Kaapse Papegaai een soort op zichzelf is. Voorheen ging hij door het leven als een broertje van een papegaaiensoort die een veel groter verspreidingsgebied heeft. Maar het bleek dus geen gewoon broertje te zijn, maar een uiterst zeldzaam neefje.

Zuid-Afrika

De Kaapse Papegaai komt uitsluitend in Zuid-Afrika voor en dan nog alleen in zogenoemde 'Yellow Tree' bossen. Die zijn de afgelopen jaren op grote schaal gekapt ten behoeve van de houtindustrie en de landbouw. De Kaapse Papegaai is voor zijn voedsel afhankelijk van de vruchten van de Yellow Tree en nestelen doet hij in de holtes van dode bomen.

Zoals vrijwel alle papegaaien is ook de Kaapse populair bij verzamelaars. Dit en het verlies aan habitat maakt dat de papegaaienfamilie het grootste aantal bedreigde soorten telt: 90 van de 332 soorten staan op het punt uit te sterven. Tot overmaat van ramp is er onder de Kaapse Papegaaien de afgelopen jaren ook nog een ziekte opgedoken waardoor het aantal nog verder is geslonken.

De teller staat nu op ongeveer 1500 vogels in het wild. Papegaaien leven gelukkig vrij lang (als ze de kans krijgen natuurlijk), maar ze planten zich nogal moeizaam voort. Al met al ziet het er dus slecht uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl