NOS NieuwsAangepast

Zorg Hoge Raad over woorden Wilders

President Corstens van de Hoge Raad vindt dat politici zich van uitspraken moeten onthouden die het vertrouwen in de rechterlijke macht ondermijnen. In Buitenhof reageerde Geert Corstens op een uitspraak van Geert Wilders.

Die heeft gezegd dat miljoenen mensen terecht geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht als hij wordt veroordeeld. Hij noemde de gang van zaken rond zijn proces een enorm grote puinhoop en een slecht functionerend juridisch circus.

'Zeer ondermijnend'

"Ik zou graag willen dat mensen respect hebben voor rechterlijke beslissingen, ook als ze anders luiden dan ze zelf gewenst zouden hebben", zegt Corstens. Hij zegt "ernstig bezwaar" te moeten maken tegen Wilders' opmerking over het vertrouwen in de rechtspraak. "Het is zeer ondermijnend voor het vertrouwen van mensen in het rechterlijk optreden."

Een rechter moet luisteren naar beide partijen als er een conflict is en rechtvaardig handelen, zegt Corstens. "Dat is niet noodzakelijkerwijs wat de spraakmakende gemeente wenst." De rechtspraak is niet een kwestie van bepalen waar de meerderheid zit en die gaan volgen. "Dan misken je je positie als rechter."

Corstens vindt dat de deugd van de gematigdheid niet wordt nageleefd in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl