NOS NieuwsAangepast

Bibliotheken vrezen 30 procent teruggang

Als de gemeentelijke bezuinigingen doorgaan, zal ongeveer een derde van de bibliotheken verdwijnen. Dat concludeert de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op basis van prognoses van haar leden.

Zo zou in Rotterdam meer dan tweederde van het aantal vestigingen verdwijnen, van 21 nu naar zes. In Amsterdam komen zeker vijf van de 28 vestigingen in het gedrang en in Den Haag zeker zes van de 19. De provincie Groningen voorziet een daling van 30 procent, Gouda van 25 procent tot 50 procent en Berkelland van 100 procent.

De vereniging wijst erop dat de bibliotheken, met vorig jaar ruim vier miljoen leden, de grootste publieksvoorziening in Nederland vormen. De helft van de leden is nog geen 18 en dus is de jeugd van de gemeentelijke bezuinigingen het meest de dupe, zegt de VOB.

Lenen in plaats van kopen

In september bleek dat na jaren van daling het ledental was gegroeid met ruim 100.000, mede door de recessie. Mensen lenen meer boeken in plaats van ze te kopen. Naast het uitlenen van boeken, bieden bibliotheken workshops en cursussen aan en organiseren ze evenementen. Sommige bibliotheken beschikken ook over een theaterzaal en nieuwscafé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl