NOS NieuwsAangepast

Energiedeskundigen van NOS Net over het regeerakkoord

Het regeerakkoord heeft al vele reacties losgemaakt. Energiedeskundigen van NOS Net geven hun mening over de sterke en zwakke punten van de energieparagraaf.

Jelto Terpstra, werkzaam bij NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie) "Een sterk punt is de voorgestelde 'energie onafhankelijkheid'. Onze energiepotentie stelt ons hiertoe zeker in staat. Ook de voorgestelde aandacht voor het verdienpotentieel zal uiteindelijk worden gewaardeerd. Een zwak punt in het regeerakkoord vind ik het realiseren van CO2 reductie middels kernenergie. (Dankzij het gebruik van aardgas is de CO2 uitstoot al belangrijk minder. (zie www.aardgas-update.nl) De voorgestelde 20% CO2 reductie en 14% duurzame energie in 2020 zijn erg ambitieus….."

Simon Kalf, bestuurslid Stichting Peak Oil "Gas hebben wij tot 2025 zelf nog genoeg. Over de vervuilende aspecten van kolencentrales wordt met geen woord gerept, ja het is zelfs zo dat CO2 afvang ondergeschikt gemaakt wordt aan het bouwen van een nieuwe kerncentrale. Ik, en velen met mij zien het verband niet en begrijpen zeker niet dat er nog rustig 4 kolencentrales bijgebouwd gaan worden voor stroomleverantie aan Duitsland. Zelf hebben we stroom genoeg."

Frans van den Heuvel, commissaris bij 3 bedrijven actief in zonne-energie en raad van advies bij ECN (Energie Centrum Nederland) "Terwijl andere leidende landen in de wereld zich voorbereiden en inzetten op een transformatie van hun energie voorziening, lijken we in Nederland deze slag nu definitief te missen. Het is inmiddels onbetwist dat het belang van duurzame energie in de komende jaren sterk zal toenemen. Het gaat daar allang niet meer alleen om CO2-reductie. Naast geo-politieke belangen onderkennen ons omringende landen de kansen die de transformatie biedt voor o.a. hoogwaardige werkgelegenheid, export positie, innovatie. Duurzame energie blijkt een belangrijke banen motor. Er is in Duitsland, afgezien van de duurzame energie, geen enkele industrie die van 1998 tot 2008 een significante groei in werkgelegenheid heeft laten zien. In 10 jaar zijn er 285.000 banen in duurzame energie gecreëerd. En dit is nog maar het begin."

Alex van Hout, ICT infrastructuur expert "Waar het geen geld kost wordt er voor de vorm wat aan duurzaamheid gedaan en we hopen dat het bedrijfsleven het zelf wat oppakt. De lange termijn gevolgen zullen desastreus zijn. Een zwak punt in het regeerakkoord is dat de milieu doelstellingen weer naar de minder zware Europese doelstellingen worden opgetrokken. Daarnaast wordt de CO2 ondergronds opgeslagen. Dat is symptoom bestrijding. Sterk vind ik dat de overheid kiest voor een grotere onafhankelijkheid van internationale energie en dat de overheid het energie netwerk zelf in handen houdt."

Wim van de Wiel, Shell "Waar we graag aandacht voor hebben, is verdere uitwerking van 'Nederland als aardgasrotonde' en het groeiende belang van aardgas in de Europese en Nederlandse energievoorziening. Aardgas is de schoonste van de fossiele brandstoffen, betaalbaar en ruim voorradig. In die opzichten kan aardgas een belangrijke rol spelen in de lange periode van energietransitie. Verder lijkt het er op dat het nieuwe kabinet oog heeft voor het 'level playing field' op Europees niveau voor het bedrijfsleven."

Wim Stevenhagen, Sr. Energie Specialist "Ik mis de werkelijke stimulering en bevordering van lokale duurzame energie. Dus voor elk lokaal huishouden, of bedrijf, zijn eigen: a) muisstille Windside windturbine (0-5dB) b) Solar panelen voor warmte en energie c) warmte pomp d) opslag van de tijdelijke te veel opgewekte energie. Géén blok verzorging, maar echte lokale duurzame energie opwekking bij de burger. Want deze middelen zetten energiebedrijven en corporaties in om behoorlijk aan deze duurzame energie te blijven verdienen. En de burger wordt er niet wijzer van."

Jan-Henk Welink, assistent professor aan de TU Delft "Met de 'Green Deal' laat de nieuwe overheid zien dat ze niets van duurzame energie (is gelijk aan toekomstige energievoorziening) begrijpen. Energiebesparing is goed, maar uiteindelijk is er energie nodig. Hoe men juist dat in de Green Deal duurzaam wil (dus gereed voor de toekomst) wordt niet genoemd." Wim Sinke, werkzaam bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) "Sterk aan het regeerakkoord vind ik dat de SDE wordt omgevormd tot SDE+ en via de energierekening gefinancieerd. Daarnaast wordt onderzoek aan en toepassing van nieuwe energiebronnen bevorderd, evenals samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven.

Het is echter, in tegenstelling tot wat wordt beweerd, niet 'wetenschappelijk' hard te maken dat je kernenergie perse nodig hebt voor het halen van welke doelen dan ook. Scenarios zonder nucleair (met meer duurzaam en besparing) te over, wat je daar ook van vindt. Een soortgelijke opmerking kun je over kolen met CO2-opslag maken. De samenleving heeft wel degelijk keuzes, evenals het kabinet. Nieuwe kerncentrales en kolencentrales kunnen bovendien de introductie van duurzame bronnen blokkeren, onder meer omdat ze grote hoeveelheden niet-regelbaar basisvermogen leveren. Centrales staan 40 jaar en precies in die periode moet duurzaam groot worden. Inpassing van duurzaam in de infrastructuur (het net) is dan een uiterst belangrijk onderwerp. Dat hoort bij de argumentatie te worden meegenomen. Nieuwe kolencentrales zonder 100% zekerheid dat de CO2 gaat worden opgeslagen zouden sowieso beleidsmating "verboden" moeten worden als we doelstellingen serieus nemen." Henk Daalder, ingenieur en actief voor ODE (Organisatie voor Duurzame Energie) "Kernenergie is altijd een foute en dure keuze, onbegrijpelijk dat ze daar bij al die bezuinigings drang nog geld voor over hebben, er worden nergens ter wereld puur commerciele kerncentrales gebouwd, ze hebben allemaal staatssteun nodig."

Jaco Koek, adviseur Essent "Positief is de aandacht voor het verdienpotentieel. Negatief is het verlagen van de ambities en het niet benoemen van key sectoren. Ook positief is het feit dat er een SDE+ komt waarmee meer begrotingsonafhankelijkheid ontstaat. (in een worst case scenario was er helemaal geen SDE meer geweest). Daarnaast zit er wat realiteitszin in de tekst over zo efficient mogelijk gebruik maken van duurzame opties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl