NOS NieuwsAangepast

Filmposter 'Sint' mag blijven hangen

De posters van de horrorfilm 'Sint' mogen blijven hangen. De Reclame Code Commissie heeft een klacht hierover afgewezen (pdf).

"De details op de poster zoals de staf, het hoofd van het paard en de gedeeltelijk rode letters van het woord 'Sint' zullen, naar het oordeel van de Commissie, door kinderen niet met horror in verband worden gebracht of als eng worden ervaren", schrijft de Commissie.

Griezelig

Op de poster is een donker silhouet te zien van een griezelige Sinterklaas. Ouderorganisaties en ruim tweeduizend ouders hadden geklaagd dat de poster voor kinderen traumatisch zou zijn. Ook zou Dick Maas geen respect hebben voor de tradities van het kinderfeest.

Sint is een komische horrorfilm waarin Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt. Dick Maas zei deze week de klacht een "absurde actie" te vinden. "Het is een braaf affiche, zeker in vergelijking met affiches voor andere horrorfilms."

'Geen nachtmerries'

Een ouderorganisatie riep op om de film, die begin november in première gaat, te boycotten. Er werd opgeroepen bioscopen die de film draaien te mijden.

De RCC vindt niet dat er een grens is overschreden. "Op het eerste gezicht herkent men op de poster het silhouet van Sinterklaas op zijn paard en dit acht de Commissie voor kinderen niet angstaanjagender dan een willekeurige andere afbeelding van de Sint. Het gezicht van de Sint is zeer onduidelijk en donker afgebeeld", vindt de Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl