NOS NieuwsAangepast

Maan-crash vond meer water dan gedacht

De crash van een raket op de maan, vorig jaar, heeft meer water gevonden dan wetenschappers in eerste instantie dachten. Nu NASA de gegevens die werden verzameld heeft verwerkt, blijkt er ruim 155 liter water te zijn gevonden.

Vóór de missie gingen sommige wetenschappers ervan uit dat tussen al het maanstof slechts een theelepeltje water zou opdwarrelen bij de botsing. Eerste schattingen na de crash hielden het op ongeveer 90 liter waterdamp en ijs die opstoof.

Oase

NASA liet vorig jaar met opzet een raket neerstorten in de krater Cabeus. De raket raakte uiteindelijk maar een klein stukje van de krater. Volgens NASA-wetenschapper Anthony Colaprete, die de missie leidt, kan de hele krater meer dan 3 miljard liter water bevatten.

Colaprete noemt de Cabeus krater "een oase in de maanwoestijn". Volgens hem zijn er waarschijnlijk meer van dit soort kraters in de buurt van de maanpolen. En dat is goed nieuws voor toekomstige bemande missies naar onze naaste buur.

Giftig

Maar er is ook minder goed nieuws. Naast water vond de LCROSS sonde, die na de zelfmoordmissie van de raket door de stofwolk vloog, ook andere stoffen: ammoniak, natrium, zilver en kwik. Voor toekomstige maankolonisten zou het giftige kwik gevaarlijk kunnen zijn, al denkt Colaprete dat het water zuiver is te krijgen door het te filteren.

Voorlopig zijn bemande maanmissies niet aan de orde. Afgelopen maand ging het Amerikaanse congres akoord met president Obama's plannen om de focus te verlegen naar bemande missies naar asteroiden en Mars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl