NOS NieuwsAangepast

Veel Duitsers willen niet op Street View

Bijna een kwart miljoen Duitsers hebben Google gevraagd beelden van hun huis niet te publiceren in de online dienst Street View. Dat is zo'n drie procent van de huishoudens in de twintig steden waar Google Street View eind dit jaar beschikbaar moet zijn.

Met Street View kunnen internetgebruikers 360-graden-panoramafoto's van straten bekijken. De dienst is een aanvulling op de kaartenservice Google Maps en is in Nederland sinds vorig jaar beschikbaar.

De opnames voor Street View hebben in Duitsland tot veel ophef geleid. De minister voor consumentenzaken, Ilse Aigner, verwijt Google de privacy van miljoenen burgers te schenden. "Geen enkele geheime dienst zou zo ongeneerd op fotojacht gaan", zei Aigner eerder dit jaar over de fotodienst.

Wensen

De Duitsers hadden tot vorige week vrijdag de tijd om bij Google bezwaar te maken tegen publicatie van de beelden. Na de opwinding over Street View had Google in augustus een tool online gezet, waarmee burgers hun wensen kenbaar konden maken.

In totaal willen 244.237 burgers dat hun huis alleen onherkenbaar op Google Street View komt.

Experts hadden op een veel groter aantal bezwaren gerekend. In een opiniepeiling was eerder gebleken dat 52 procent van de Duitsers niet wil dat beelden van hun huis op Street View komen.

Medewerkers

Het internetconcern heeft 200 medewerkers aangetrokken om ervoor te zorgen dat de ruim 244.000 huizen en flats onherkenbaar worden gemaakt. Flats worden in hun geheel onscherp gemaakt, als een van de bewoners daarom heeft gevraagd.

Google waarschuwt mensen wel dat hun keuze onherroepelijk is; eenmaal aangepaste foto's kunnen niet meer worden hersteld, aldus het bedrijf.

Google verwacht eind dit jaar de eerste Street View-beelden van Duitse steden te publiceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl